When you flow both ways: Biseksualiteit

Een tijdje geleden spraken twee vlotte studenten journalistiek – Dries en Victor – me aan om deel te nemen aan hun mini docu over biseksualiteit. Graag deel ik met jullie het resultaat van de persoonlijke zoektocht van Victor, getuigenissen en een woordje uitleg van mezelf vanuit mijn perspectief als seksuologe.

〉〉 De interactieve versie van de docu

We zouden kunnen zeggen dat er tegenwoordig meer openheid is voor andere seksuele oriëntaties dan hetero, die als norm wordt gezien. Toch lijkt het zo te zijn dat de groep biseksueel georienteerden nog geregeld buiten deze erkenning valt, nog meer dan homoseksueel of lesbisch georiënteerde personen. 

Biseksuelen krijgen regelmatig vragen over hoe bi zijn nu eigenlijk in elkaar zit en staan bovendien onder druk van heel wat vooroordelen en stereotiepen. Deze druk wordt ook wel minderheidsstress genoemd, en bestaat uit onbegrip dat zowel vanuit de maatschappij als vanuit de LGBTQ+ komt.

‘Biseksuelen zijn promiscue’

‘Biseksuelen gaan gemakkelijker vreemd’

‘Hij of zij zit in een fase’ 

‘Als ze samen zijn met iemand van het ene geslacht missen ze vast het andere’

‘Een man die samen is met een man is per definitie homo’


Indien je graag meer weet over deze seksuele oriëntatie en je afvraagt welke van deze statements op waarheid berusten, bekijk dan zeker de docu. Indien je daarna nog vragen hebt, shoot!

Ik verklap er alvast eentje. De aanname dat biseksuelen promiscue zouden zijn is verkeerd. Promiscuïteit gaat over seksuele losbandigheid en is eerder gelinkt aan persoonlijkheid. Het lijkt me namelijk eerder zo dat een open, vrij en extravert individu sneller geneigd zal zijn om seksueel wisselende contacten te hebben dan dat het zou voortkomen vanuit de biseksuele oriëntatie. In de docu vertel ik dat biseksueel zijn en een monogame relatie hebben perfect kan, alsook zowel bi als promiscue zijn. Hier voeg ik nog graag aan toe dat polyamoureus zijn of een open relatie aangaan ook prima kan zonder promiscue te zijn.

Last but not least, zou ik het fantastisch vinden als iedereen gewoon zichzelf kan zijn, zolang het veilig is en er niet onnodig harten worden gebroken!

Dikke kus,

INTIMICHI ⋅ Michelle Hufkens Klinisch Psycholoog Seksuoloog & Yogatherapeut Antwerpen

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: