Seksueel verlangen – de basics

 1. Seksueel verlangen is dynamisch en kan veranderen doorheen je leven, relatiefase, cyclus en is onderhevig aan biologische, psychologische en sociale factoren.
 2. In het kort, leer je best hoe seksueel verlangen in elkaar zit door te begrijpen dat ons seksueel systeem voldoende activatie nodig heeft via seksuele, sensuele, erotische stimuli of prikkels. Dit kan expliciet en direct zijn, zoals een aanraking, sexy bericht, porno een nieuwe sterke prikkel zoals wanneer je een speeltje uitprobeert of wanneer je iemand nieuw leert kennen. Het kan ook onbewust en indirect zijn, denk maar aan het ruiken van een bepaalde geur, het zien van een naakte schouder tijdens een reclamespotje en dagdromen. Deze prikkels dienen allemaal opgemerkt en verwerkt te worden door je brein. Bij een vlotte informatieverwerking zorgt dit voor een genitale en mentale reactie, in de vorm van verlangen en opwinding. Het kan ook één van de twee zijn, mogelijks wordt bijvoorbeeld het genitale niet voldoende gesignaleerd of geïnterpreteerd door je bewuste beleven en denken.
 3. Als je verlangen en opwinding ervaart, heb je altijd de keuze: ga ik hiermee aan de slag of niet? Je kan zelf kiezen of je iets met de fysieke en mentale ervaringen wil doen of niet. Gewoon verlangen ervaren zonder het te ontladen is ook oké.
 4. Je hoeft niet te wachten tot je spontaan zin in seks ervaart. Seksueel verlangen werkt anders dan honger. Creëer een context die de kansen optimaliseert dat je kan genieten en ga je verlangen proactief opbouwen.
 5. Wanneer je open staat om te verkennen, ontspanning ervaart en zin voelt om zin te voelen, is dat een fantastische start. Je hoeft niet te verwachten dat je meteen supergeil bent, gun jezelf een fluctueren in verlangen.
 6. Je kan het zien als een spectrum (Credits to @Queersextherapy) waarop je kan bewegen:
 • Geen verlangen ervaren
 • Uitzonderlijk verlangen ervaren
 • Onvoorspelbaar verlangen ervaren
 • Contextueel verlangen ervaren
 • Spontaan verlangen ervaren
 • Consistent en met regelmaat verlangen ervaren

Wat is er nodig voor jou om in de stemming te komen?
Wat zijn afknappers of wat doet je afsluiten voor seks en intimiteit?

Wens je professionele ondersteuning?

Check dan de individuele, koppel – en groepstrajecten of workshops. (100 euro korting op de koppelworkshop tot 14 februari)

Wens je iets laagdrempelig om zelf alvast mee aan de slag te gaan?

Check dan de yogareeks voor intiem welzijn en het Sexual Empowerment boek. (20 euro korting op de yogareeks met code Gift20)

Het nieuwe boek ‘Into me’ is hier te pre-orderen.

Bisous, Michelle

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: