Dahlia project (Traumasensitief)

“Mijn seks is kapot”, horen we dan. Het klinkt als een vaas die in stukken gevallen is. Wat we vaak vergeten is dat de bloemen in de vaas nog steeds even mooi zijn, of de vaas nu gebroken is of niet. De Dalia, een bloem die veel symboliek kent: Liefde, schoonheid, waardigheid en toewijding. Woorden die we allemaal een eigen kleur geven, woorden die we wel of niet toe-eigenen. Voor ons het summum van dit traject.

Wij willen samen met jou je seksualiteit herontdekken, de schoonheid ervan, de speelsheid, haar kwetsbaarheid. Het zijn woorden die we met groot aanzien uitspreken en die we spijtig genoeg zelden in dezelfde zin plaatsen als ‘seksueel trauma’. Vrouwen die geraakt zijn in hun seksualiteit, worden maatschappelijk vaak ontdaan van hun sensualiteit. Wie slachtoffer is geweest, kan geen seks meer willen. Wie slachtoffer is geweest, verliest haar lust. We praten er niet over. Alsof het een taboe wordt. In het verwerkingsproces, komt seks vaak pas op de laatste plaats, alsof het een bijkomstigheid is.

Liefde en schoonheid: Jouw seksleven is veranderd, dat weten we zeker. Wanneer we iets meemaken dat ons tot het diepste raakt, brengt het verandering. Laat ons je wel geruststellen, je seks is niet stuk. Jouw lichaam is een map die je mag herontdekken: wat zijn de plaatsen waar je graag naartoe gaat en wie neem je mee? Wat brengt genot en waar staan er hoge muren rond?

We zien vaak dat vrouwen die seksueel trauma meemaken, worstelen met hun seksuele identiteit. Misschien duik je in een zee van seks, misschien vind je het lastig om aangeraakt te worden. Misschien kan je jezelf niet aanraken of aanzien, misschien mag die ene andere dat wel. Misschien mag je partner niet meer dichtbij, misschien voelt het soms goed en dan weer niet, misschien merk je nieuwe interesses, misschien voelt het alsof er geen seks meer bestaat. Wat je voor je trauma fijn vond, voelt nu heel anders .

In het traject leer je ontdekken wat wél werkt, wat fijn voelt, zodat jij je script kan herschrijven. Dat doen we niet met oordeel, maar met liefde. Want de schoonheid verdwijnt niet, ze heeft enkel een andere vorm. We voorzien ook tools om je zenuwstelsel diepgaand zelf te reguleren en meer innerlijke rust te ervaren.

Waardigheid en toewijding: Woorden die soms een negatieve bijklank hebben, maar die staan als een huis. Waardigheid vind je door jezelf te accepteren, in je totaliteit. Jouw Waarden te (er)kennen. Seksuele gezondheid en tevredenheid zijn als een pilaar van ons welzijn waar elke vrouw recht op heeft. Het is geen luxe.

In dit traject nemen we de tijd om dit te onderzoeken en gaan we als het ware samen op reis. We kiezen ervoor om een jaar lang aandacht te besteden aan onszelf en onze seksuele beleving. Dat betekent dat we ruimte maken voor zowel hoofd als lijf.

Wat kan ik inhoudelijk verwachten?

We geven je informatie over wat seksueel trauma met je doet, hoe het je seksleven beïnvloedt en hoe we ermee aan de slag kunnen. We nemen je mee in de verklaring én in de oplossing.

Samen maken we tijd voor lichaamswerk: veilige oefeningen die jou helpen je seksleven te herontdekken. Deze oefeningen gebeuren in een veilige context, op jouw tempo. Ze zijn strikt zonder naaktheid of seksuele componenten, maar gemaakt om in verbinding te gaan met je eigen lichaam en wat het nodig heeft.

Aan welk format kan ik me verwachten?

We kiezen ervoor het traject te delen met een groep vrouwen. Als groep ondersteunen
en versterken we elkaar. De kracht van vrouw-zijn is hierbij zo’n mooi element. Alle sessies zijn daarnaast praktijkgericht: we leren jou zonder veel gedoe terug in touch te komen met je jezelf en je seksualiteit, zodat intimiteit en seks weer een onderdeel van je leven mag zijn op een voor jou vervullende manier.


Praktisch:

Grootte groep:
We vormen een groep van 15 vrouwen.

Kostprijs:
2750 euro
Earlybird tarief tot en met juli 2023: 2499 euro

Samenkomsten:
We kiezen ervoor maandelijks samen te komen. Dit zal deels online doorgaan en deels in real life-momenten.

Hieronder alvast de te reserveren data:

LIVE samenkomsten: 11u – 16u
Locatie: Ruimte Citadel, Gent

  • 10 september
  • 10 december
  • 10 maart
  • 9 juni

ONLINE samenkomen: 19u30 – 21u30

  • 12 oktober
  • 16 november
  • 18 januari
  • 15 februari
  • 18 april
  • 16 mei


Begeleiders:

TnT (Through and True) team Ayke en Michelle.


True: Michelle Hufkens

Through: Ayke Gubbels
Ayke was zelf meermaals slachtoffer van seksueel geweld en richtte in 2019 PUNT. Vzw op, een organisatie die zich inzet voor slachtoffers. Ze maakte het haar levensmissie om de mens van achter het slachtoffer te halen en opnieuw in hun kracht te zetten. We zijn meer dan wat ons overkomt en om dat te erkennen moet je soms door een trauma heen: niet door het te herbeleven, maar door het te zien als een stukje van een groter geheel: Hoe ga jij als mens ermee om? Ayke is experte in het thema en geeft onder andere opleiding en advies aan hulpverleners, politie en politieke partijen. Daarnaast is Ayke therapeut en begeleidt mensen in het verwerken van onder andere seksueel trauma.

Blog at WordPress.com.