Ocean Mind – Yoga & Surfen

In deze blogpost vertel ik je over mijn yogafilosofie achter surfen, mindfulness en gezondheid.

Heb je in je leven al eens een surftrip gepland of willen plannen, dan zal je vast en zeker al gemerkt hebben dat surf en yoga vaak worden gezien als een fantastische duo package. Graag vertel ik hoe ik deze combo beleef.

Tijdens de zomermaanden is het voor mij de tijd om mijn innerlijke hippie vrij te laten en geef ik yoga lessen op surfkampen bij Flowtrack. Daarnaast overwinter ik het liefst door een surfvakantie te maken naar het lekker warme Marokko, vanwaar ik op dit moment schrijf bij een ondergaande zon op het dakterras. Fysiek actief zijn middenin de natuur, zon, mediteren, lekker eten, interessante mensen leren kennen, werk loslaten (een beetje) en quality time met mijn partner. 

Hier komt mijn verhaal over de helende water elixir waar velen het tegenwoordig over hebben. De gezondheidseffecten van water zijn al meermaals aangetoond maar vooral mijn persoonlijke ervaringen met de oceaan hebben me overtuigd van haar therapeutische kracht. Dat ik geloof in vergelijkbare effecten van yoga zal – als je mij een beetje kent – ook geen verrassing voor je zijn. 

Wat nu met deze populaire combinatie? Yoga is ideaal als warm-up en cool down bij surfers. Pittige flows of hatha om alles heerlijk te laten stromen, de spieren op te warmen en de concentratie te verbeteren. Tragere yogastijlen met diepe stretches zijn dan weer ideaal tegen stijfheid, blessures en om van het actieve adrenalineverhogende ‘yang’ surfen naar een meer restoratieve, ‘yin’ en rust modus te gaan. 

Op dit moment, voel ik dat de processen bij het praktiseren van yoga heel vergelijkbaar zijn met surfen, let me explain! 

Concentratie – Meditatie 

Yoga betekent ‘Mastering the mind’, of ‘Quieting the mind’. Je leert dus om het rustig te maken in de bovenkamer, een skill die training vraagt. Tijdens een meditatiesessie neem je bijvoorbeeld een punt van focus, en breng je jezelf daar steeds weer naartoe wanneer je afgeleid geraakt door gedachten, gevoelens of prikkels van buitenaf. Dit punt van focus kan je buikademhaling zijn, tellen, iets waar je naar kijkt, etc..

Tijdens een pittige surf sessie leer je ook om al je aandacht naar het nu te brengen, en geniet je het meest als je volledig in de flow zit. Je maakt je hoofd vrij van storende gedachten en ademt op de juiste manier om je energie goed te verdelen. In plaats van te luisteren naar angstige gedachten en te oordelen, probeer je de focus te behouden en te vertrouwen op je kracht. Op deze manier ben je veiliger in het water, beleef je het meest plezier en kan je één worden met de oceaan. Zo in het moment leven zorgt ervoor dat je mentale batterij ontzettend kan opladen.

Gezonde levensstijl 

Naast de mindful aspecten vraagt deze sport of levensstijl ook een fit, gezond en sterk lichaam. Het is dus van belang om goed voor jezelf te zorgen. De mensen die sessies bij me volgen weten dat ik een believer en zelfs preacher ben van zelfzorg en de link met eigenwaarde.

Zelf probeer ik dit te doen door naast yoga (meditatie, ademhaling en lichaamshoudingen), voldoende te slapen, ongeplande tijd in te plannen en voedzaam te eten. Daarnaast heb ik ook aandacht voor sporten die gericht zijn op conditie en spierkracht (zo een paar keer per maand). Voor mensen die hypermobiel zijn zoals ik (gewrichten met een te grote beweeglijkheid) heeft het lichaam nog meer nood aan sterke spieren om alles mooi op z’n plaats te houden. Bovenal zet dit je in je kracht en krijg je er een gelukzalig gevoel en gezonde glow gratis bij.

Indien je tips zoekt om jezelf voor te bereiden op een surfvakantie raad ik aan om als cardio routine voor de roeimachine te gaan en daarnaast rond spierkracht te werken, adhv pilates of krachttraining met (lichte) gewichten.

Ben je nog op zoek naar een sportclub, kom dan gezellig mee sporten in Sportclub het Eiland (Antwerpen), waar ik op donderdagavond yogales geef.  

Verbinding

Yogi’s hebben de gewoonte om een practice af te ronden door de handen samen te brengen, met de duimen tegen het hart en namaste te zeggen. Dit is een manier om te groeten, verbinding te maken en betekent in het Engels ‘From my light to yours, I bow to you’. In de oceaan connecteer je ook met anderen. Je hebt respect voor elkaars materiaal, elkaars positie in het water en juicht elkaar toe. Wat ik boven alles zo fijn vind is dat mensen van over de hele wereld bij elkaar worden gebracht op plekken waar je kan surfen. Vaak is er een cultuur van ervaringen uitwisselen, samen eten, elkaar enthousiast maken en inspireren, vooral als je in hostels verblijft. 

We zijn allemaal gelijk, all trying to ride the same waves. Allemaal zijn we op zoek naar tools om met de golven van het leven om te gaan. We oefenen in de zee, op de yogamat en daarbuiten om op een zo fijn mogelijke manier door het leven te gaan.

Heb jij ondertussen zin gekregen om te surfen? Heb jij andere manieren om in een flow te zijn en de batterijen op te laden? Voel je vrij om je ervaringen en gedachten met me te delen!

Warme groetjes,

Michelle
INTIMICHI ⋅ Michelle Hufkens Klinisch Psycholoog Seksuoloog & Yogatherapeut Antwerpen

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: