Blog

3 Pleasure Producten in de kijker


De wereld van erotische producten en seksspeeltjes is overweldigend qua aanbod. Daarom koos ik zorgvuldig 3 must have items uit die ideaal zijn om in (of op) je nachtkastje te hebben.1. Kamerjas Yohna

Deze kamerjas helpt je een gevoel van vrijheid en sensualiteit te belichamen. Yohna is een lang model wat het in mijn ogen extra stijlvol maakt. De verkorte mouw maakt van dit item een kledingstuk dat lekker meebeweegt en bijvoorbeeld niet in je afwaswater kan blijven hangen hehe.


2. Godiva

Deze vibrator met haar elegant design is uiterst multifunctioneel! Ze kan gebruikt worden voor externe clitorale massage en activeert de wanden van de vagina binnenin. Bovendien is deze toy ideaal voor g-spot stimulatie vanwege een mooie curve en rond uiteinde.

* Gebruik steeds een fijn glijmiddel en maak achteraf proper met een toycleaner om vorming van bacteriën tegen te gaan!


3. Vingervibrator Kimberly

Deze handige vingervibrator gaat altijd mee wanneer ik workshops geef. Het is de ideale starterstoy voor wanneer je externe clitorale massage aan het verkennen bent. Daarnaast is deze het minst intimiderend om te gebruiken tijdens partnerseks. Het is een product dat het hele genderspectrum kan aanspreken en daar ben ik fan van!

Bonus tips met Kimberly:
1) Probeer eens het perineum, bekken, heup – anale regio te masseren met deze kleine vriend
2) Voor het verwennen van de penis kan je het frenulum en het gebiedje daar rond (verbindingsstukje van schacht naar eikel) stimuleren. Daar zit eigenlijk de clitoris van de penis!

* Gebruik steeds een fijn glijmiddel en maak achteraf proper met een toycleaner om vorming van bacteriën tegen te gaan!

Affiliatielink: www.nachtkastje.nl

Er rust nog heel wat taboe om vrijuit te spreken over je nachtkastje maar voel je vrij om je ervaring met je nieuwe speelgoed te delen!

Warme groeten & veel liefs, Michelle – Intimichi

Ocean Mind – Yoga & Surfen

In deze blogpost vertel ik je over mijn yogafilosofie achter surfen, mindfulness en gezondheid.

Heb je in je leven al eens een surftrip gepland of willen plannen, dan zal je vast en zeker al gemerkt hebben dat surf en yoga vaak worden gezien als een fantastische duo package. Graag vertel ik hoe ik deze combo beleef.

Tijdens de zomermaanden is het voor mij de tijd om mijn innerlijke hippie vrij te laten en geef ik yoga lessen op surfkampen bij Flowtrack. Daarnaast overwinter ik het liefst door een surfvakantie te maken naar het lekker warme Marokko, vanwaar ik op dit moment schrijf bij een ondergaande zon op het dakterras. Fysiek actief zijn middenin de natuur, zon, mediteren, lekker eten, interessante mensen leren kennen, werk loslaten (een beetje) en quality time met mijn partner. 

Hier komt mijn verhaal over de helende water elixir waar velen het tegenwoordig over hebben. De gezondheidseffecten van water zijn al meermaals aangetoond maar vooral mijn persoonlijke ervaringen met de oceaan hebben me overtuigd van haar therapeutische kracht. Dat ik geloof in vergelijkbare effecten van yoga zal – als je mij een beetje kent – ook geen verrassing voor je zijn. 

Wat nu met deze populaire combinatie? Yoga is ideaal als warm-up en cool down bij surfers. Pittige flows of hatha om alles heerlijk te laten stromen, de spieren op te warmen en de concentratie te verbeteren. Tragere yogastijlen met diepe stretches zijn dan weer ideaal tegen stijfheid, blessures en om van het actieve adrenalineverhogende ‘yang’ surfen naar een meer restoratieve, ‘yin’ en rust modus te gaan. 

Op dit moment, voel ik dat de processen bij het praktiseren van yoga heel vergelijkbaar zijn met surfen, let me explain! 

Concentratie – Meditatie 

Yoga betekent ‘Mastering the mind’, of ‘Quieting the mind’. Je leert dus om het rustig te maken in de bovenkamer, een skill die training vraagt. Tijdens een meditatiesessie neem je bijvoorbeeld een punt van focus, en breng je jezelf daar steeds weer naartoe wanneer je afgeleid geraakt door gedachten, gevoelens of prikkels van buitenaf. Dit punt van focus kan je buikademhaling zijn, tellen, iets waar je naar kijkt, etc..

Tijdens een pittige surf sessie leer je ook om al je aandacht naar het nu te brengen, en geniet je het meest als je volledig in de flow zit. Je maakt je hoofd vrij van storende gedachten en ademt op de juiste manier om je energie goed te verdelen. In plaats van te luisteren naar angstige gedachten en te oordelen, probeer je de focus te behouden en te vertrouwen op je kracht. Op deze manier ben je veiliger in het water, beleef je het meest plezier en kan je één worden met de oceaan. Zo in het moment leven zorgt ervoor dat je mentale batterij ontzettend kan opladen.

Gezonde levensstijl 

Naast de mindful aspecten vraagt deze sport of levensstijl ook een fit, gezond en sterk lichaam. Het is dus van belang om goed voor jezelf te zorgen. De mensen die sessies bij me volgen weten dat ik een believer en zelfs preacher ben van zelfzorg en de link met eigenwaarde.

Zelf probeer ik dit te doen door naast yoga (meditatie, ademhaling en lichaamshoudingen), voldoende te slapen, ongeplande tijd in te plannen en voedzaam te eten. Daarnaast heb ik ook aandacht voor sporten die gericht zijn op conditie en spierkracht (zo een paar keer per maand). Voor mensen die hypermobiel zijn zoals ik (gewrichten met een te grote beweeglijkheid) heeft het lichaam nog meer nood aan sterke spieren om alles mooi op z’n plaats te houden. Bovenal zet dit je in je kracht en krijg je er een gelukzalig gevoel en gezonde glow gratis bij.

Indien je tips zoekt om jezelf voor te bereiden op een surfvakantie raad ik aan om als cardio routine voor de roeimachine te gaan en daarnaast rond spierkracht te werken, adhv pilates of krachttraining met (lichte) gewichten.

Ben je nog op zoek naar een sportclub, kom dan gezellig mee sporten in Sportclub het Eiland (Antwerpen), waar ik op donderdagavond yogales geef.  

Verbinding

Yogi’s hebben de gewoonte om een practice af te ronden door de handen samen te brengen, met de duimen tegen het hart en namaste te zeggen. Dit is een manier om te groeten, verbinding te maken en betekent in het Engels ‘From my light to yours, I bow to you’. In de oceaan connecteer je ook met anderen. Je hebt respect voor elkaars materiaal, elkaars positie in het water en juicht elkaar toe. Wat ik boven alles zo fijn vind is dat mensen van over de hele wereld bij elkaar worden gebracht op plekken waar je kan surfen. Vaak is er een cultuur van ervaringen uitwisselen, samen eten, elkaar enthousiast maken en inspireren, vooral als je in hostels verblijft. 

We zijn allemaal gelijk, all trying to ride the same waves. Allemaal zijn we op zoek naar tools om met de golven van het leven om te gaan. We oefenen in de zee, op de yogamat en daarbuiten om op een zo fijn mogelijke manier door het leven te gaan.

Heb jij ondertussen zin gekregen om te surfen? Heb jij andere manieren om in een flow te zijn en de batterijen op te laden? Voel je vrij om je ervaringen en gedachten met me te delen!

Warme groetjes,

Michelle
INTIMICHI ⋅ Michelle Hufkens Klinisch Psycholoog Seksuoloog & Yogatherapeut Antwerpen

To sext or not to sext?

We hebben gemiddeld minder seks sinds het smartphone tijdperk doordat we blijkbaar liever scrollen dan rollebollen. Toch denk ik dat we technologie constructief kunnen inzetten om ons intiem leven te boosten in plaats van te begraven. Ik heb het over sexting, het uitwisselen van sexy berichten en beelden via sociale media. Ronduit gevaarlijk of een ode aan moderne seksualiteitsbeleving? 

Sociale media wordt met veel enthousiasme ingezet in het dagelijks leven van jongeren en volwassenen en bij een aanzienlijk deel ook in het seksleven. For those who like facts: 5-50% van de deelnemers in onderzoek geven aan dat ze in het afgelopen half jaar aan sexting hebben gedaan met een variatie van berichtjes tot expliciete seksuele handelingen. Het is een belangrijk deel geworden van de seksuele ontwikkeling maar ontbreekt vaak nog in de seksuele opvoeding van jongeren. Hier en daar wordt er over gesproken, al gaat het dan vaak uitsluitend over het onveilige karakter en de risico’s op misbruik zoals ongewenste verspreiding van de delicate inhoud. Toch is er wat mij betreft te weinig aandacht voor de positieve kant van het verhaal en geloof ik dat meer awareness zou kunnen bijdragen aan veiligheid en seksuele gezondheid. 

Risky business

Het riskante imago dat sexten heeft komt natuurlijk door het gepleegde misbruik van beelden en de soms traumatische ervaringen die dit voor individuen kan hebben (om deze reden ook officieel strafbaar onder minderjarigen). Naar mijn gevoel kunnen we via open gesprekken bepaalde stereotypen doorbreken en kwetsuren minimaliseren. 

Het klassieke beeld over sexting onder jongeren gaat als volgt: Naïef meisje beantwoordt vraag van jongen om seksueel getinte beelden door te sturen. Jongen deelt ongewenst de beelden om aan populariteit te winnen en meisje schaamt zich voor dood. Meisje is de slet in dit verhaal (‘slut shaming’), ze is onverantwoord en moet leren uit haar risicovol gedrag (‘victim blaming’). De pleger loopt risico op aanklacht maar komt er meestal mee weg. 

Een positief verhaal brengen doen we door er ontspannen over te spreken, zowel over de uitdagingen als de kansen.  

Uitdagingen

Het is belangrijk dat er sprake is van wederzijdse toestemming en respect, een betrouwbare partner en geen dwang of druk. Er 100% zeker van zijn dat er in de toekomst niets ongewenst met de inhoud zal gebeuren is waarschijnlijk niet realistisch maar meer openheid en sociale controle zou wel druk kunnen zetten op potentiële plegers en bescherming bieden aan slachtoffers. Zo zal de drempel lager liggen om hulp in te schakelen bij misbruik wanneer dit fenomeen niet langer genegeerd wordt. Binnen het kader van seksuele opvoeding zou ik aanraden om aan sexting te doen binnen een romantische relatie of alleszins met iemand die je goed kent. Daarnaast is het aan te moedigen om mensen afspraken te laten maken over wat met de inhoud gebeurt. Wanneer er iets niet goed voelt, blijf er dan zeker niet alleen mee zitten en zoek steun en informatie. 

De schoonheid ervan

Sexting kan een manier zijn om seksueel contact op gang te brengen, aandacht te trekken van de partner en opwinding te stimuleren. Het is een vorm van flirten, verleiden en kan binnen een liefdesrelatie worden ingezet om de romantische intimiteit te onderhouden. Voor sommigen maakt het deel uit van een onderzoek naar de eigen seksuele identiteit en biedt het ruimte voor experimenteren en bijleren over seksualiteit. Binnen lange afstandsrelaties kan een sext de verbinding ondersteunen. Ten slotte biedt het een seksueel avontuur, de spice waar men naar op zoek kan zijn. Het is in dat geval een bron van speelsheid en plezier! 

Graag besluit ik met jullie om vooral te doen wat goed voelt, en niets te doen waarbij je buikgevoel zegt: neen! Misschien is sexting helemaal niets voor jou, ook prima. Geniet van het avontuur als het je roept, en gedraag je steeds vanuit een authentieke zorgzame attitude. 

Vragen? Aarzel dan niet om me te contacteren!

From my smarthphone to yours, namaste.


Bronnen:
Naezer & Krebbekx, Sexting vanuit het perspectief van jongeren: lessen voor de professionele praktijk. TvS (2019) 43-2
Wilpert, Sexten of niet sexten, is dat de vraag? TvS (2019) 43-2INTIMICHI ⋅ Michelle Hufkens Klinisch Psycholoog Seksuoloog & Yogatherapeut Antwerpen

When you flow both ways: Biseksualiteit

Een tijdje geleden spraken twee vlotte studenten journalistiek – Dries en Victor – me aan om deel te nemen aan hun mini docu over biseksualiteit. Graag deel ik met jullie het resultaat van de persoonlijke zoektocht van Victor, getuigenissen en een woordje uitleg van mezelf vanuit mijn perspectief als seksuologe.

〉〉 De interactieve versie van de docu

We zouden kunnen zeggen dat er tegenwoordig meer openheid is voor andere seksuele oriëntaties dan hetero, die als norm wordt gezien. Toch lijkt het zo te zijn dat de groep biseksueel georienteerden nog geregeld buiten deze erkenning valt, nog meer dan homoseksueel of lesbisch georiënteerde personen. 

Biseksuelen krijgen regelmatig vragen over hoe bi zijn nu eigenlijk in elkaar zit en staan bovendien onder druk van heel wat vooroordelen en stereotiepen. Deze druk wordt ook wel minderheidsstress genoemd, en bestaat uit onbegrip dat zowel vanuit de maatschappij als vanuit de LGBTQ+ komt.

‘Biseksuelen zijn promiscue’

‘Biseksuelen gaan gemakkelijker vreemd’

‘Hij of zij zit in een fase’ 

‘Als ze samen zijn met iemand van het ene geslacht missen ze vast het andere’

‘Een man die samen is met een man is per definitie homo’


Indien je graag meer weet over deze seksuele oriëntatie en je afvraagt welke van deze statements op waarheid berusten, bekijk dan zeker de docu. Indien je daarna nog vragen hebt, shoot!

Ik verklap er alvast eentje. De aanname dat biseksuelen promiscue zouden zijn is verkeerd. Promiscuïteit gaat over seksuele losbandigheid en is eerder gelinkt aan persoonlijkheid. Het lijkt me namelijk eerder zo dat een open, vrij en extravert individu sneller geneigd zal zijn om seksueel wisselende contacten te hebben dan dat het zou voortkomen vanuit de biseksuele oriëntatie. In de docu vertel ik dat biseksueel zijn en een monogame relatie hebben perfect kan, alsook zowel bi als promiscue zijn. Hier voeg ik nog graag aan toe dat polyamoureus zijn of een open relatie aangaan ook prima kan zonder promiscue te zijn.

Last but not least, zou ik het fantastisch vinden als iedereen gewoon zichzelf kan zijn, zolang het veilig is en er niet onnodig harten worden gebroken!

Dikke kus,

INTIMICHI ⋅ Michelle Hufkens Klinisch Psycholoog Seksuoloog & Yogatherapeut Antwerpen

Thank god I met you!

Eén van de leukste dingen in het leven vind ik absoluut het inspireren en geïnspireerd of verrijkt worden.

De momenten die me verrijken zijn op een aantal jaar exponentieel toegenomen via het werk als zelfstandig psycholoog-seksuoloog. Ik krijg op deze manier de kans om mensen te ontmoeten die vaak een stevig rugzakje aan levenservaring hebben en strategieën blijven ontplooien om met de moeilijke momenten in het leven om te gaan. Een dikke merci aan al mijn cliënten om me te vertrouwen en me deel te laten uitmaken van je proces.

Daarnaast is mijn yoga opleiding in Thailand een eye opener geweest om het grotere plaatje van het leven te zien. Wanneer ik het bos door de bomen niet meer zie, is het een tool om te aarden en me verbonden te voelen. Ik ontdekte bovendien dat yoga en spiritualiteit niets zweverig is maar net heel no nonsense en aandacht voor het nu stimuleert.

Ten slotte zijn er die gezellige koffiemomenten met vrienden waar we elkaar prikkelen met grote levenswijsheden, kleine life hacks en elkaar boosten in wie we zijn en wat we doen. Danku danku danku.

Dit zijn de sprankeltjes die mij zin geven. Graag maak ik gebruik van deze blogruimte om te delen wat me bezighoudt, voornamelijk op therapeutisch vlak. Zo hoop ik een zaadje te kunnen planten bij iedereen die mee leest, om inzichten op te doen en meer liefde voor zichzelf en anderen te cultiveren. Voel je vrij om te reageren en ideeën te delen. Op die manier blijf ik groeien, als therapeut en als mens.

Warme groetjes,

INTIMICHI ⋅ Michelle Hufkens Klinisch Psycholoog Seksuoloog & Yogatherapeut Antwerpen