Liefdesverdriet: Hoe komt het dat ik nog steeds niet over mijn ex ben?


Stel jij jezelf soms vragen in de trant van:

Hoe verwerk ik liefdesverdriet?
Hoe komt het dat ik na zoveel jaar nog niet over mijn ex ben?
Hoe komt het dat ik pas na de breuk realiseer hoe hard ik mijn ex apprecieer?
Waarom blijf ik nieuwe dates vergelijken met mijn ex?

Je bent niet alleen. Met deze post hoop ik bepaalde gevoelens te normaliseren (niet minimaliseren!) en tools aan te reiken om verder te gaan met je leven. Ik wens het je toe om meer voldoening en liefde in je leven te voelen en daar kan je zélf iets in betekenen.

In onze samenleving is er een onderschatting van liefdesverdriet. Alles moet altijd snel gaan, maar je knipt een band niet zomaar door. Je hart kan zeer doen, op emotioneel maar ook lichamelijk vlak (medische scans tonen dit aan). Je hebt dit te verwerken. Het is niet gezond om te gaan onderdrukken, verdoven en zo snel mogelijk door te gaan met je leven als voordien.

Universele processen zoals het loslaten van een partner maar ook bijvoorbeeld het verwerken van een overlijden, vragen tijd en aandacht. Als mens hechten we ons en kunnen we lang pijn blijven voelen wanneer een belangrijke band scheurt, dit kan voelen als een rouwproces. Het kan een gat slaan in je lichaam dat geheeld moet worden, dat zich terug moet vullen met (zelf)liefde.

Probeer het proces te zien als een groeikans om met moeilijke gevoelens om te gaan, om jezelf beter te leren kennen en mogelijk zelfs je leven te heroriënteren.

In een relatie kan het gebeuren dat we onze partner als vanzelfsprekend gaan zien. Dit is een red flag! Het zorgt voor het stagneren van persoonlijke en relationele groei én sleur.

Een gebrek aan (zelf)reflectie, bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel van blinde vlekken en struikelblokken zorgen ervoor dat we niet werken aan onszelf en onze relatie. We dragen soms tientallen jaren hechtingspatronen met ons mee die in de kindertijd ontwikkeld zijn en in huidige relaties getriggerd worden. Soms staat een laag zelfbeeld of ons ego en de bescherming ervan in de weg om open te staan voor feedback en constructieve dialoog.

Relaties bieden spiegels die ons een beter mens kunnen maken als we ze durven zien en aanpakken. We hebben vaak het gevoel dat de ander ons iets gaf dat we onszelf niet kunnen geven maar is dat wel zo? Neem je tijd voor dit proces, zit eens stil met jezelf, vraag raad en houd elkaar accountable voor nieuw gewenst gedrag. Dit is een prachtig proces in een veilige verhouding.

De ander als vanzelfsprekend zien en een gebrek aan reflectie zorgen voor minder magie, avontuur, verbinding, motivatie, hoop en seks maar ook voor meer frustratie en ongeloof dat er verandering kan komen.

Na een breuk kan er een realisatie komen, je wordt plots wakker! Mensen blijven dan hangen in ‘Wat als?’ scenario’s en gevoelens van spijt en schuld. Voel wat er te voelen valt, accepteer dat dit een ontzettend lastige situatie voor je is en neem dan verantwoordelijkheid voor je proces. Schakel eventueel hulp in. Zoals ik al aangaf is dit een universeel proces waar we allemaal vroeg of laat door gaan. Het is dus van belang dat mensen op hun omgeving kunnen steunen.

Ken je het fenomeen van het vergelijken van nieuwe dates met de ex partner? Dit zit hem gedeeltelijk in het verwerkings- en acceptatieproces maar ook door angst voor het onbekende. Het is begrijpelijk dat je bang bent voor nog eens zo’n kwetsuur en dit wil voorkomen. We worden ook nostalgisch en herinneren enkel de mooie en intense momenten maar vergeten de mindere.

Mag deze persoon voor altijd in je hart zitten?
Mogen er nog andere mensen bij komen?

Focus op:

  • De relatie met jezelf: Vul de leegte niet meteen op met nieuwe potentiële partners of afleiding maar voed jezelf met iets dat echt voldoening en verzachting geeft. Natuurlijk moet je voor een stuk ‘afkicken’ van de aandacht van de ex partner, waardoor afleiding op korte termijn wel even soelaas kan bieden.
  • Geef jezelf tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Verandering vraag aanpassing. Vaak hebben mensen die net in een relatie zitten tijd nodig om te wennen aan wat daarbij komt kijken, ook omgekeerd is dat zo en kan het voelen als een rouwproces.
  • Zingeving: Wat is voor jou belangrijk in het leven?Heb je het gevoel dat je ondersteuning kan gebruiken in het versterken van de intieme relatie met jezelf en het openen van je hart? Check dan zeker Stay sensual, de workshops en het yoga lessen pakket.
Een proces van loslaten kan ook ondersteund worden door middel van energiewerk, hier kan je daarover alles lezen.

Ontzettend veel liefde van mijn hart tot het jouwe en succes met je proces!

Warme knuffel, Michelle

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: